Mistet husnøkkelen i Oslo?

Flytte til oslo

Har du mistet noe i en by du ikke kjenner? Da er det heldigvis håp, fordi Oslo har flere hittegodskontor du kan oppsøke.

Oslo er den største byen i Norge, og hvis du er helt ny i byen, er det noen ganger en utfordring å vite hvor du skal henvende deg, når du har mistet noe.

Da kan du, som regel, kontante det lokale politiet eller transportselskapet, for å få en avklaring på hvordan du skal bære deg ad. Er du på flyttefot kan du ta kontakt med aktuelt flyttebyrå Oslo, fordi disse har gjerne lokalkunnskap om hvor har best muligheter til å finne igjen tingene dine. Hvis du er riktig heldig, og har forglemt deg, har flyttebyrået en ekstra nøkkel som du har lånt dem, i forbindelse med flyttingen.

Mistet nøkkelen?

Har du mistet nøkkelen til hjemmet ditt, er det nok en utfordring å vite hvor du skal begynne, og det er lett å føle seg maktesløs. Trekk pusten dypt, og ta kontakt med eventuell utleier. Er du selveier, kan du ta kontakt med boligforeningen eller eventuelt med en låsesmed. Låsesmeden har gjerne døgnvakt, men da skal du belage deg på å betale et ekstra gebyr for tjenester utenom regulær åpningstid.

Låsesmeder i Oslo

Er det sent på dagen, er de fleste hittegodskontor stengt for dagen. Disse stenger sammen med kontortiden til politiet eller transportselskapet. Er skranken betjenten, kan du være heldig, fordi hittegods gjerne blir innlevert akkurat her. Siden du ikke vil ha noen garanti for at du finner hus-nøkkelen uansett, er det kanskje best å hoppe det med en gang, og du sparer utgiftene til hotell. For å få hjelp med låsen må du ha en låsesmed, som er autorisert til å skifte ut låsen for deg og gi deg en ny nøkkel.

I Oslo er tilbudet sort, så du vil ikke ha problemer med å finne en låsesmed, som kan hjelpe deg med en gang, men dette koster. Prisene vi sjekket ligger på 3500 kroner, for å få en servicebil på plass, som kan skifte ut låsen og få deg inn døra. Kostnaden med å bo på hotell kan fort ligge på det samme, og da er det leit om du ikke har mulighet til å finne nøkkelen noe sted, eller få hjelp med ny nøkkel fra huseier eller andre.

 

Mister de forunderligste ting

Glemmer de merkeligste ting

Verden over mister noen no hvert eneste sekund. Vi mister de mes forunderligste ting, som bilnøkler, yogamatte, penger – you name it – men noen glemmer det som kun kan betegnse som sjokkerende ting å glemme på bussen, toget elelr hvor enn de har msitet sakene sine.

I denne artikkelen skal vi se på de aller merkeligste sakene som er mistet, som vi vet om i hvert fall, og noen av de på listen er helt utrolige!

#1 Hodeskaller – ja du leste riktig

Tilbake i 2005 var det noen offentlig ansatte som ble sjokkert over et funn av to hodeskaller på en buss. Det viste seg, etter mye om og men, at hodeskallene tilhørte en universitetsprofessor, som brukte hodeskallene i undervisningen. M det hjelper så var ikke hodeskallene helt ferske – faktisk 100 år gamle – men det er da litt av en gjenstand å glemme!

#2 Urne med asken av hans bror

En tysk herremann ble ranet utenfor flyplassen i London, og i kofferten, som ranerne tok med seg, lå asken til hans bror i en urne. Politiet fikk etter hvert hendene på urnen og hadde få spor å gå etter. Det var kun en inngravering fra et begravelsesbyrå i Tyskland, som var eneste ledetråd, men politiet var snarrådige. De fikk oversatt et brev til byrået, og etter hvert ble boren underrettet. Han sa “det var en reise for livet for min bror” – så han hadde i hvert fall ikke mistet humoren.

#3 Cello til 2.5 Millioner dollar!

Det er godt vi har hittegodskontor. Det tenker nok i hvert fall den kinesiske piken, som mistet en cello til den nette verdi av to og en halv million kroner, eller 25 millioner norske med dagens kurs, og er ikke en ubetydelig sum penger.

Heldigvis for den kjente cello-spilleren, vare det noen ansatte på hotellet hvor hun bodde, som fikk sporet opp celloen og returnert det uvurderlige instrumentet til den rettmessige eieren.

#4 Inngravert hodebyste

Vi holder oss til hoder, men ikke så makabert denne gangen, fordi i en glemt bagasje fant ansatte en hodebyste. Opphavet er ikke kjent, og det var heller ingen som oppsøkte hittegodskontoret for å hente den. Etter et stykke tid ble den solgt på auksjon og endte opp som et kaffebord!

#5 Kamera til bruk i verdensrommet og oppskytningsmekanisme for romrakett

Dette må være den merkeligste på listen – eller…? Det tenkte nok hittegodskontoret i Alabama når de fikk innlevert disse. Historien sier ingenting om hvilken rakett det gjaldt eller hva som lå på filmen. Den sier absolutt ingenting om noen måtte stå til ansvar, men det får vi bare tenke oss til når det er en såpass stor organisasjon som NASA.

Det er lett å glemme ting, og noen ganger glemmer vi de merkeligste ting, men heldigvis har vi hittegodskontor rundt omkring i verden som gjør mye jobb i kulissene. Neste gang du glemmer sykkelnøkkelen et sted så kan du trøste deg med at andre har glemt verre ting enn det.

Hjelp! Jeg har mistet bilnøklene – hva gjør jeg?

Mistet bilnøklene?

Det å miste bilnøklene er en helt forferdelig følelse. Varmen brer seg i kroppen. Topplokket koker.

«HVOR ER DET JEG HADDE DE SIST? JEG KJØRTE JO BIL I GÅR!»

Tro meg: vi har alle vært der. Og i 95 % av tilfellene vil bilnøklene bli funnet igjen i løpet av de neste ti minuttene. Men hvis du har lett deg gjennom alle skap, jakker, kriker og kroker, så må du etter hvert innse at slaget er tapt.

Du har mistet bilnøklene dine for godt. Men ta det rolig. Det finnes fortsatt en løsning på problemet ditt.

Hva er neste steg?

1. Bilens manualhåndbok er et godt sted å starte. Finn ut om det er noen finurlige måter å låse opp bilen på uten å bruke nøkkelen.

2. Tenk deg nøye om – har du kanskje et nøkkelsett med en reservenøkkel tilgjengelig? De fleste biler blir levert med to nøkler.

3. Hvis du enda ikke har funnet ut av det, vil jeg anbefale deg å ringe selskapet som produserer bilen din. De vet nøyaktig hvilke muligheter du har for å få den åpnet. I verste tilfelle må de tilkalle en form for spesialist-låsesmed som «bryter opp» bildøren din.

Neste steg vil da være å bestille ny bilnøkkel.

Må jeg betale selv for ny nøkkel?

Det kommer an på hvilken forsikring du har. Enkelte kaskoforsikringer dekker tap av bilnøkkel til opp mot 10,000 kroner. Og tro meg: det koster ikke engang 5000 å få en ny bilnøkkel på de aller fleste biler.

Sparebanken1 skriver på sine nettsider at de betaler erstatning av bilnøkkel for opptil 8000 kroner. IF kan meddele at de har en lignende løsning. Her får vanlige kunder dekket ny nøkkel opp mot 7500 og såkalte “superkunder” får dekning på hele 20,000,- NOK.

Nå vet du hva du gjør etter at uhellet først er ute. Men jeg vil allikevel dra en moralsk pekefinger og vise til noen ting du bør gjøre for å unngå å havne i denne situasjonen igjen. Det føles kanskje ikke ut som en moralsk pekefinger er noe du orker akkurat nå. Men det er faktisk akkurat det du trenger.

101: Hvordan ikke miste bilnøklene sine

1. Du skal alltid oppbevare dem på samme sted når du kommer inn døra til leiligheten eller huset ditt. ALDRI la dem ligge på kjøkkenbenken, i jakken din eller i sekken du bruker til og fra jobb.

2. Legg garasjenøklene og bilnøklene samme sted.

3. Hvis du ikke allerede har det, så bør du skaffe deg en reservenøkkel.

4. Du er sikkert allerede i gang med denne prosessen. Men jeg vil minne deg på at du må alltid vite hvilke muligheter du har hvis nøklene en dag skulle være borte. Kommer man seg inn i bilen? Hvem skal man ringe? Hvor ligger nærmeste bilverksted? Og så videre…

Det er ikke mer hokus-pokus enn som så. Hvis du vil ha ytterligere tips om biler, så kan vi varmt anbefale Bilduden.no. Det er et nettsted som tar bilpleie på alvor.

Flaks – mer enn bare tilfeldigheter?

Glad

Noen føler at de er forfulgt av uflaks. I går falt nøklene ut et hull i lomma, og du er sikker på at bagasjen blir forsinket når du reiser til Riga neste uke. Det er jo typisk din flaks.

Født sånn?

Flaks eller hell er positive utfall som skyldes tilfeldigheter. Det er ingen hemmelighet at det er knyttet mye overtro til flaks. Noen tyr til lykkeamuletter for å gi flaksen en ekstra boost, og vi kjenner vel alle en fotballfan som både har lykketrøyer og lykkesokker? Dette bunner i ønsketenkning og at vi mennesker søker mønstre i tilfeldigheter. Selv om forskere ikke alltid er helt enige i om noen kan være mer disponerte for flaks og uflaks, er det en bred enighet i at flaks ikke er en type magi som kan påvirkes av trylleformler og lykkeamuletter. De fleste ser likevel ut til å mene at vi kan ha innflytelse på vår egen flaks. To prominente flaksforskere er Karl Halvor Teigen og Richard Wiseman, og selv om det er mye de enes om er det også et par ting de ikke er helt enige om.

Kilde: Unsplash

Mer eller mindre flaks enn andre?

Teigen mener at noen personer ikke kan være mer eller mindre disponerte for flaks enn andre, rett og slett fordi det er helt tilfeldig. Han er klar i sin tale om at mennesker ikke blir født med flaks eller at noen kan være ulykkesfugler. Han sier likevel at flaks kan trenes opp, og noen teoretikere mener det er visse fellestrekk blant mennesker som kan betraktes som heldige. Wiseman er også overbevist om at flaks kan trenes opp, men mener også at noen er født heldigere enn andre. Han hevder at såkalte heldige folk, uten å være klar over det selv, tror og oppfører seg på en måte som skaper mer hell i livene deres. Heldige mennesker er som regel mer avslappet, ser muligheter og tar sjanser, mens uheldige mennesker ofte er mer anspent, engstelige og fastlåst. Ta spillelykke for eksempel. Med spill som jokerspill er det normalt å tro at det kun er flaksen som avgjør vinnersjansene dine. I overført betydning er tross alt joker en uberegnelig faktor som kan være avgjørende for utfallet av en situasjon. Likevel har du en viss innflytelse på spillet, både når du velger en spilleautomat over en annen og med valg du tar innad i spillet, som for eksempel spillmodus. Alle valg man tar vil utvilsomt være med på å avgjøre utfallet av et spill, men om disse kan knyttes til flaks er et annet spørsmål.

Kilde: Unsplash

Flere heldige hendelser

Selv om det ikke finnes noen magisk formel for å bli en heldig person, mener Wiseman, med støtte fra Teigen, at det er enkelte egenskaper heldige mennesker har. Ved å følge fire prinsipper skal du kunne oppleve flere heldige hendelser i livet. For det første må du skape og gripe muligheter når de er der. Ved å være mer utadvendt har du større sjanse for å oppleve hyggelige sammentreff, noe som igjen åpner for flere muligheter. For det andre hjelper det å ha god intuisjon og følge magefølelsen – det gjør deg ofte mer effektiv. For det tredje gjelder det å være positiv og ikke gi seg så lett. Helt til slutt er det viktig å takle motgang på en god måte, og gjøre det beste ut av problemer. Det hjelper ikke å sette seg ned og tenke «dette var typisk min flaks».

Slik finner du tapte ting

Mange av oss mister viktige eiendeler som vi ikke kan leve foruten. Dette er svært irriterende og skaper et kaos vi gjerne ikke vil oppleve. Det er derfor viktig at du passer på de viktigste eiendelene på en tilstrekkelig måte. Du bør derfor bære med deg dine eiendeler i en veske eller i lommer som er godt sikret mot at ting kan falle ut.

Det verste som kan skje er gjerne å bli offer for et tyveri. Dette kan skje overalt uavhengig av hvor du befinner deg. Det er alltid viktig å passe på viktige eiendeler dersom du befinner deg sammen med mange andre ukjente mennesker både på dagtid og kveldstid. Du bør derfor ta visse forholdsregler om du har tenkt deg ut blant folk med dine verdisaker.

For å være sikker på at du eventuelt får tilbake tingene du mister kan du enkelt skrive inn kontaktinformasjon i vesken eller bagen som du har med deg. Folk mister gjerne lommebøker, telefoner og andre ting. I tillegg kommer ofte passord til online-kontoer også på villspor, enten det er passord til live casino spill eller bankkontoen din.

Mistet ting

Lås uvedkommende ute med kodelås

De fleste av oss har opplevd å miste elektronisk utstyr som vi ønsker å finne igjen så raskt som mulig. Det enkleste om du ikke finner mobilen idet du skal ut døren er å få noen du kjenner til å ringe mobilnummeret ditt. Du kan eventuelt også ringe fra din PC eller bærbare enheter som laptop eller nettbrett.

Du kan eksempelvis ringe mobilen din ved å benytte deg av Facebook på en annen enhet. Mange tekniske duppeditter lar deg enkelt finne nøklene dine ved å gjenta lyden som du lager. Du kan på denne måten raskt finne nøklene dine i en mørk bil eller rett før du skal gå ut døren uten problemer.

Dersom du har mistet mobilen eller din bærbare enhet utenfor hjemmet er det viktig at du på forhånd bruker passord på mobilen og annet elektrisk utstyr som du bruker ofte. Du bør derfor benytte deg av en kodelås på både mobil, nettbrett og laptop. Dette vil føre til at det blir vanskeligere for uvedkommende å bruke tingene dine.

Sperring av SIM kort og passord

Dersom du opplever å miste eller å bli frastjålet en av dine personlige eiendeler bør du vurdere om du bør anmelde hendelsen. Det anbefales også at du forsikrer dine eiendeler slik at du kan få igjen penger fra forsikringen om du blir utsatt for tyveri.

Det er derfor spesielt viktig at du forsikrer innboet ditt og dine eiendeler som du skal ta med deg på en eventuell reise. Det første du bør gjøre om du mister dine personlige eiendeler som mobil og lommebok med bankkort er å sperre tilgangen for uvedkommende.

Dette gjøres raskt ved å ringe til mobilselskapet som du benytter for å sperre SIM kort. Du bør også vurdere å kontakte kundesenteret ved de tjenestene som du benytter daglig for å få nytt passord eller for å sperre kontoen.

 

Å gjenopprette ting er enklere i den digitale tidsalderen

Det er ikke alltid du tenker på hvilke konsekvenser som kan oppstå om du mister passord, bilder eller dokumenter som du har lagret på din mobil, data eller bærbare enhet. Det er derfor viktig at du tar forbehold om at du lagrer alt du behøver med en gang for å unngå at noe går tapt.

Du bør også skrive ned viktige passord eller koder for å være sikker på at du kan finne tilbake til dette ved en senere anledning. Dersom du jobber i eksempelvis Word bør du være oppmerksom på at du har muligheten til å foreta en sikkerhetskopiering etterhvert som du jobber.

Du kan også benytte deg av en sikkerhetskopiering på mobilen. Den digitale epoken har ført til flere muligheter for å gjenopprette det som går tapt. GPS-enheter, nettleserlogger og brukerdata gjør dette enklere. For eksempel vil et tapt live casino passord eller en ID for en viktig online-tjeneste ikke lenger være et problem å finne igjen.

Endring og tilbakestilling av passord

Det anbefales at du endrer passordene dine med en gang du oppdager at du ikke kommer deg inn på den tjenesten som du skal bruke. Du kan her benytte deg av en e-post eller et mobilnummer som du har registrert for denne tjenesten. Dersom du er usikker bør du kontakte kundesupporten som er knyttet opp mot tjenesten.

De fleste tjenestene som tilbys i dag er nært koblet sammen med både e-poster og mobilnummer som du har brukt tidligere. For å huske hvilke e-poster og passord du har brukt tidligere lønner det seg å ha dette nedskrevet. Når det gjelder tjenester som tilbys av Google er det viktig at du til enhver tid har en aktiv Google-konto.

De fleste tjenestene som du benytter deg av daglig tilbyr en eller annen form for kundesupport som kan bistå deg om du ikke husker passordet ditt. Du kan også skrive inn e-posten din for å få en tilbakestillingslink som fører deg til en side der du kan endre passord. Dette gjelder nettsider som eksempelvis nettbaserte casinoer, WordPress og Google.

Gjenoppretting av filer og bilder

Grunnet dagens teknologiske løsninger er det lettere å gjenopprette filer og bilder som har gått tapt eller du ikke finner tilbake til. Derimot er det viktig at du med en gang bruker en PC eller annen bærbar enhet som etablerer gode sikkerhetsrutiner. Dersom du ikke gjenoppretter filen med en gang den er tapt blir den vanskeligere å finne.

Et tapt element er gjerne ikke enkelt å finne, dersom du for eksempel begynner å lese nyheter i mellomtiden, før du leter igjen. En enkel måte å gjenopprette filer på er å sjekke papirkurven. Dersom filen ikke er slettet fra papirkurven klikker du bare på filen slik at den åpnes for å gjenopprette den.

Du kan også installere et gjenopprettingsprogram på PC-en før du begynner arbeidet for å finne det tapte elementet. For å ikke skade den filen som du er på jakt etter anbefales det at du installerer programmet på en annen enhet. Du finner enkelt frem til brukbare gjenopprettingsprogrammer på internett som er gratis.

 

 

 

Tapt stort på et casino? Dette kan du gjøre

Casinoverden er spennende. Uansett om du tar turen ned til Las Vegas eller Portugal, vil du fort oppdage at casino er en egen magisk verden hvor ting fungerer annerledes enn utenfor deres dører. Men hva om magien avbrytes av tap etter tap? Hva om du plutselig sitter igjen med bare noen få hundrelapper igjen i lommeboka?

Å miste penger er kjipt, så her er noen tips for å hente deg igjen etter et stort tap på casino.

Revurder din strategi

Hvis du ikke er helt klar til å forlate casinoet, anbefaler vi at du tar litt tid til å lage en ny strategi. Akkurat hva den blir avhenger av hvor mye penger du har igjen, men stort sett er det anbefalt å fortsette å spille på spill med lav risiko og små innsatser. På denne måten kan du vinne tilbake både litt penger og selvtillit.

Snakk med en venn

Rett etter at du har hatt en uheldig kveld er det noen ganger best å komme seg vekk fra casinoet. Det betyr ikke at du må sverge til å aldri sette foten i et casino igjen, men når du taper er du i en veldig stor grad påvirket av adrenalin som utløses i kroppen din.

Du kan føle deg stresset, være lei deg eller til og med føle skam. Alle disse følelsene er helt okay, men det er best å komme seg gjennom de med en du kan stole på. Om det er et familiemedlem eller en venn, ring til de eller be om å møtes for å snakke åpent om det som har skjedd.

Be casinoet om cashbacks

Dette vil ikke alltid fungere, men mange casinoer går med på å gi tilbake en del av det tapte beløpet. De annonserer det selvsagt ikke, så du må ta sjansen på å ringe eller besøke deres kundeserviceavdeling. Ikke alle casinoer vil gi deg penger tilbake. Noen kan tilby casino chips som du kan bruke til å spille videre og forhåpentligvis vinne tilbake noe av det du har tapt.

Det viktigste er å ikke være sjenert og prøve. Selv om de sier nei, er det gratis å spørre.

Bytt til å spille på online casino

Det kan høres litt motstridende å bytte fra en type casino til en annen, men online casino har mange fordeler til fysiske casinoer. For det første, kan du sette en grense på hvor mye du kan spille for hver dag, uke eller måned. Som regel kan du endre denne grensen bare noen få ganger per år, så når en grense er satt er det umulig for deg å tape mer penger. Dette er veldig fordelaktig for de som sliter med spilleavhengighet.

For det andre, kan du gjøre research og se hvilke nettcasino er best. Nettsider som lager utdypende anmeldelser av nye casino når de dukker opp. De tar for seg bonuser, spillutvalget, spillmiljøet og mange andre aspekter av et online casino. Du trenger, med andre ord, ikke å gjette om et nettcasino er bra eller ikke.

Til slutt, har online casino ofte bonuser som består av gratis penger eller gratis spinns som du kan ofte bruke opp uten regler. Dette får du ikke hos vanlige casinoer.

 

Glemt lommeboka i taxien – Hvordan få den igjen?

Hittegods taxi

Det kan skje for alle at man legger fra seg lommeboka i taxien etter en natt på byen. Hvordan får du den igjen?

Hittegods, Lommebok, Taxi, Forsikring, Politi

Når du har vært en tur på byen og hatt det morsomt, så må du hjem på et eller annet tidspunkt. Dette skjer gjerne med taxi, vel og merke etter at du har stått i kø og ventet en stund. Når vi så skal betale for turen, så skjer det fra tid til annen at vi legger fra oss lommeboka ved siden av oss mens sjåføren belaster kortet ditt for turen.

Men noen ganger gjør vi av ulike årsaker mye rart, som blant annet å glemme å ta med seg lommeboken når man går ut av taxien.

Hva gjør man da?

Når du oppdager at lommeboka er borte, så gjelder det først å fremst å prøve å huske på hvor du hadde den sist. Kommer du plutselig i tanke om at du la den ved siden av deg i taxien i går, så er neste skritt å huske hvilket taxiselskap du kjørte med. Det er ikke alltid enkelt å få med seg dette når en står i kø ved en holdeplass og da må du prøve å kontakte de selskapene som kjører i byen.

På ferie i utlandet?

Har du mistet lommeboka i en taxit på ferie i utlandet, så bør du sette deg inn i lokale forhold. Selvfølgelig, i noen land eller byer kan dette være mer komplisert enn andre steder, gjerne en utfordring, men håpet er ikke nødvendigvis ute.

Reiser du på storbyferie er det ofte et turistkontor du kan kontakte for å få oppdatert informasjon, eller i mer seriøse saker (som hvis du har mistet pass eller andre viktige dokumenter) kan du kontakte UD (link til nyttig PDF fra UD) eller den norske ambassaden. En stor reiselommebok kan sørge for at du slipper den ubehagelige situasjonen i utgangspunktet – 20 reisedingser som kan gjøre stor nytte på reisen – og holder tingene dine på ett sted. Ha i hvert fall kopier trygt lagret et annet sted enn originalene.

Mistet lommeboka – hva gjør jeg?

De aller fleste norske taxiselskaper har rutiner på hva som skal gjøres med gjenstander, som blir funnet i bilene, og gjenglemte saker blir oftest levert inn til kontoret. Har du flaks så vil lommeboka vente på deg på taxiselskapets kontor og du kan hente den samme dag.

Andre kan ha tatt den med seg

Det er dessverre slik at mange mennesker bruker taxi, spesielt nattestid. Er det en som har funnet lommeboka i baksetet og tatt den med seg, så blir det straks vanskeligere å finne den. I dag er det heldigvis slik at de fleste kun bruker kort som betaling og det er lite andre får gjort med kortet ditt. Hvis taxiselskapet ikke har fått inn lommeboka, så bør du likevel sperre kortene dine og få deg nye.

Du bør deretter melde fra til politiet om at du har mistet lommeboken din. Om noen skulle finne den et sted, så er det en mulighet for at den blir innlevert til hittegodskontoret og de vil så kontakte deg om det finnes noen former for ID i lommeboken. Finn kontaktinformasjon til hittegodskontor i Norge på forsiden her.

Du kan også prøve å sjekke med din forsikring om du kan få erstatning for eventuelle tap, men dessverre er det få forsikringer som dekker at du glemmer lommeboka.

Å få igjen mest mulig ved større hendelser

Kamera

Vi mister ting hele tiden, men noen ganger mister vi mange ting på en gang. Det gjelder ved innbrudd eller brann. Og hva gjør man hvis man har vært så uheldig å bli offer for noe slikt? Forsikringsselskapet skal ha en oversikt over alle ting som er borte, men det er garantert at du glemmer noe, og dermed kan gå glipp av store penger i forsikringsoppgjøret. Så hva er løsningen på det problemet? Jo, ta bilder av alt du eier, og gjør det med det samme du har kjøpt deg noe nytt slik at det ikke koker bort i kålen.

Men det er ikke praktisk å gå rundt med et fotoapparat hele tide, og hvis du bruker mobilen så er det litt tungvint å laste alt opp på PC eller annet lagringsmedium. Så hva gjør du istedenfor? Jo, ha alltid et minikamera eller f.eks. en minnepinne med kamera i lomma. Minnepinner bruker man uansett ofte og hvis du skaffer deg ett med kamera på så kan du bare ta bilde av alle småtingene du har, så laster du bare bildene over på PC eller annet langtidslagring ved anledning, eller når du allikevel skal bruke minnepinnen.

Mistet mobilen, kan den finnes igjen?

Mistet mobilen

Om vi hadde spurt tusen personer om hva som er den verste tingen de kan miste, så vil vi tippe på at minst nihundre hadde svart mobiltelefonen. I dag har vi det meste liggende på telefonen, det er mulig å betale med den i butikkene, vi har massevis av meldinger liggende, bilder og mye annet privat som vi nødig vil unnvære. Derfor er det sannsynligvis det verste scenario om vi glemmer telefonen et sted, bortsett fra kredittkort da selvfølgelig).

Kan den finnes igjen?

Svaret er ja. Har du glemt den et sted, så er det fortsatt muligheter, spesielt så lenge den ikke har gått tom for strøm. Om den er koblet til internett og har dekning på GPS, så kan du faktisk spore den opp. Men det er viktig at telefonen har dekning. Det er litt forskjellige måter å spore telefonen på og vi har derfor delt det inn i to måter. En for iPhone og en for Android.

Sporing av iPhone og Android

Med en iPhone kan du spore telefonen gjennom iCloud. For at dette skal fungere, så er det nødvendig at visse innstillinger er gjort på forhånd. Du må ha en iCloud-konto og så må tjenesten «finn iPhone» være slått på. Skulle uhellet være ute og du har mistet telefonen din, kan du gå til iCloud.com, logge på med din Apple-ID og velge «finn min iPhone».

Men også de fleste Android-telefoner har mulighet for å la seg spore ved hjelp av Android Device Manager. Det er Google som har introdusert denne tjenesten og du kan spore telefonen selv om tjenesten ikke er aktivert fra før av. Her er det mulig å logge inn på din Google-konto og derfra finne ut hvor mobilen befinner seg. Men det er selvsagt avhengig av at den er koblet på nettet.

Hittegodskontoret

En annen mulighet er å kontakte ulike hittegodskontorer. De fleste buss selskaper, NSB og mange andre har et slikt kontor hvor ting blir oppbevart i et par måneder før det blir videresendt til politiets hittegodskontor. Her blir alt registrert i en felles database som heter MissingX. Du kan gå inn å søke etter det du har mistet, også telefoner, og se om du har flaks. Her vil din telefon ende opp om du mister den på gata og noen finner den og innleverer den til politiet.