Hjelp! Jeg har mistet bilnøklene – hva gjør jeg?

Mistet bilnøklene?

Det å miste bilnøklene er en helt forferdelig følelse. Varmen brer seg i kroppen. Topplokket koker.

«HVOR ER DET JEG HADDE DE SIST? JEG KJØRTE JO BIL I GÅR!»

Tro meg: vi har alle vært der. Og i 95 % av tilfellene vil bilnøklene bli funnet igjen i løpet av de neste ti minuttene. Men hvis du har lett deg gjennom alle skap, jakker, kriker og kroker, så må du etter hvert innse at slaget er tapt.

Du har mistet bilnøklene dine for godt. Men ta det rolig. Det finnes fortsatt en løsning på problemet ditt.

Hva er neste steg?

1. Bilens manualhåndbok er et godt sted å starte. Finn ut om det er noen finurlige måter å låse opp bilen på uten å bruke nøkkelen.

2. Tenk deg nøye om – har du kanskje et nøkkelsett med en reservenøkkel tilgjengelig? De fleste biler blir levert med to nøkler.

3. Hvis du enda ikke har funnet ut av det, vil jeg anbefale deg å ringe selskapet som produserer bilen din. De vet nøyaktig hvilke muligheter du har for å få den åpnet. I verste tilfelle må de tilkalle en form for spesialist-låsesmed som «bryter opp» bildøren din.

Neste steg vil da være å bestille ny bilnøkkel.

Må jeg betale selv for ny nøkkel?

Det kommer an på hvilken forsikring du har. Enkelte kaskoforsikringer dekker tap av bilnøkkel til opp mot 10,000 kroner. Og tro meg: det koster ikke engang 5000 å få en ny bilnøkkel på de aller fleste biler.

Sparebanken1 skriver på sine nettsider at de betaler erstatning av bilnøkkel for opptil 8000 kroner. IF kan meddele at de har en lignende løsning. Her får vanlige kunder dekket ny nøkkel opp mot 7500 og såkalte “superkunder” får dekning på hele 20,000,- NOK.

Nå vet du hva du gjør etter at uhellet først er ute. Men jeg vil allikevel dra en moralsk pekefinger og vise til noen ting du bør gjøre for å unngå å havne i denne situasjonen igjen. Det føles kanskje ikke ut som en moralsk pekefinger er noe du orker akkurat nå. Men det er faktisk akkurat det du trenger.

101: Hvordan ikke miste bilnøklene sine

1. Du skal alltid oppbevare dem på samme sted når du kommer inn døra til leiligheten eller huset ditt. ALDRI la dem ligge på kjøkkenbenken, i jakken din eller i sekken du bruker til og fra jobb.

2. Legg garasjenøklene og bilnøklene samme sted.

3. Hvis du ikke allerede har det, så bør du skaffe deg en reservenøkkel.

4. Du er sikkert allerede i gang med denne prosessen. Men jeg vil minne deg på at du må alltid vite hvilke muligheter du har hvis nøklene en dag skulle være borte. Kommer man seg inn i bilen? Hvem skal man ringe? Hvor ligger nærmeste bilverksted? Og så videre…

Det er ikke mer hokus-pokus enn som så. Hvis du vil ha ytterligere tips om biler, så kan vi varmt anbefale Bilduden.no. Det er et nettsted som tar bilpleie på alvor.

Glemt lommeboka i taxien – Hvordan få den igjen?

Hittegods taxi

Det kan skje for alle at man legger fra seg lommeboka i taxien etter en natt på byen. Hvordan får du den igjen?

Hittegods, Lommebok, Taxi, Forsikring, Politi

Når du har vært en tur på byen og hatt det morsomt, så må du hjem på et eller annet tidspunkt. Dette skjer gjerne med taxi, vel og merke etter at du har stått i kø og ventet en stund. Når vi så skal betale for turen, så skjer det fra tid til annen at vi legger fra oss lommeboka ved siden av oss mens sjåføren belaster kortet ditt for turen.

Men noen ganger gjør vi av ulike årsaker mye rart, som blant annet å glemme å ta med seg lommeboken når man går ut av taxien.

Hva gjør man da?

Når du oppdager at lommeboka er borte, så gjelder det først å fremst å prøve å huske på hvor du hadde den sist. Kommer du plutselig i tanke om at du la den ved siden av deg i taxien i går, så er neste skritt å huske hvilket taxiselskap du kjørte med. Det er ikke alltid enkelt å få med seg dette når en står i kø ved en holdeplass og da må du prøve å kontakte de selskapene som kjører i byen.

På ferie i utlandet?

Har du mistet lommeboka i en taxit på ferie i utlandet, så bør du sette deg inn i lokale forhold. Selvfølgelig, i noen land eller byer kan dette være mer komplisert enn andre steder, gjerne en utfordring, men håpet er ikke nødvendigvis ute.

Reiser du på storbyferie er det ofte et turistkontor du kan kontakte for å få oppdatert informasjon, eller i mer seriøse saker (som hvis du har mistet pass eller andre viktige dokumenter) kan du kontakte UD (link til nyttig PDF fra UD) eller den norske ambassaden. En stor reiselommebok kan sørge for at du slipper den ubehagelige situasjonen i utgangspunktet – 20 reisedingser som kan gjøre stor nytte på reisen – og holder tingene dine på ett sted. Ha i hvert fall kopier trygt lagret et annet sted enn originalene.

Mistet lommeboka – hva gjør jeg?

De aller fleste norske taxiselskaper har rutiner på hva som skal gjøres med gjenstander, som blir funnet i bilene, og gjenglemte saker blir oftest levert inn til kontoret. Har du flaks så vil lommeboka vente på deg på taxiselskapets kontor og du kan hente den samme dag.

Andre kan ha tatt den med seg

Det er dessverre slik at mange mennesker bruker taxi, spesielt nattestid. Er det en som har funnet lommeboka i baksetet og tatt den med seg, så blir det straks vanskeligere å finne den. I dag er det heldigvis slik at de fleste kun bruker kort som betaling og det er lite andre får gjort med kortet ditt. Hvis taxiselskapet ikke har fått inn lommeboka, så bør du likevel sperre kortene dine og få deg nye.

Du bør deretter melde fra til politiet om at du har mistet lommeboken din. Om noen skulle finne den et sted, så er det en mulighet for at den blir innlevert til hittegodskontoret og de vil så kontakte deg om det finnes noen former for ID i lommeboken. Finn kontaktinformasjon til hittegodskontor i Norge på forsiden her.

Du kan også prøve å sjekke med din forsikring om du kan få erstatning for eventuelle tap, men dessverre er det få forsikringer som dekker at du glemmer lommeboka.

Å få igjen mest mulig ved større hendelser

Kamera

Vi mister ting hele tiden, men noen ganger mister vi mange ting på en gang. Det gjelder ved innbrudd eller brann. Og hva gjør man hvis man har vært så uheldig å bli offer for noe slikt? Forsikringsselskapet skal ha en oversikt over alle ting som er borte, men det er garantert at du glemmer noe, og dermed kan gå glipp av store penger i forsikringsoppgjøret. Så hva er løsningen på det problemet? Jo, ta bilder av alt du eier, og gjør det med det samme du har kjøpt deg noe nytt slik at det ikke koker bort i kålen.

Men det er ikke praktisk å gå rundt med et fotoapparat hele tide, og hvis du bruker mobilen så er det litt tungvint å laste alt opp på PC eller annet lagringsmedium. Så hva gjør du istedenfor? Jo, ha alltid et minikamera eller f.eks. en minnepinne med kamera i lomma. Minnepinner bruker man uansett ofte og hvis du skaffer deg ett med kamera på så kan du bare ta bilde av alle småtingene du har, så laster du bare bildene over på PC eller annet langtidslagring ved anledning, eller når du allikevel skal bruke minnepinnen.