Hjelp! Jeg har mistet bilnøklene – hva gjør jeg?

Mistet bilnøklene?

Det å miste bilnøklene er en helt forferdelig følelse. Varmen brer seg i kroppen. Topplokket koker.

«HVOR ER DET JEG HADDE DE SIST? JEG KJØRTE JO BIL I GÅR!»

Tro meg: vi har alle vært der. Og i 95 % av tilfellene vil bilnøklene bli funnet igjen i løpet av de neste ti minuttene. Men hvis du har lett deg gjennom alle skap, jakker, kriker og kroker, så må du etter hvert innse at slaget er tapt.

Du har mistet bilnøklene dine for godt. Men ta det rolig. Det finnes fortsatt en løsning på problemet ditt.

Hva er neste steg?

1. Bilens manualhåndbok er et godt sted å starte. Finn ut om det er noen finurlige måter å låse opp bilen på uten å bruke nøkkelen.

2. Tenk deg nøye om – har du kanskje et nøkkelsett med en reservenøkkel tilgjengelig? De fleste biler blir levert med to nøkler.

3. Hvis du enda ikke har funnet ut av det, vil jeg anbefale deg å ringe selskapet som produserer bilen din. De vet nøyaktig hvilke muligheter du har for å få den åpnet. I verste tilfelle må de tilkalle en form for spesialist-låsesmed som «bryter opp» bildøren din.

Neste steg vil da være å bestille ny bilnøkkel.

Må jeg betale selv for ny nøkkel?

Det kommer an på hvilken forsikring du har. Enkelte kaskoforsikringer dekker tap av bilnøkkel til opp mot 10,000 kroner. Og tro meg: det koster ikke engang 5000 å få en ny bilnøkkel på de aller fleste biler.

Sparebanken1 skriver på sine nettsider at de betaler erstatning av bilnøkkel for opptil 8000 kroner. IF kan meddele at de har en lignende løsning. Her får vanlige kunder dekket ny nøkkel opp mot 7500 og såkalte “superkunder” får dekning på hele 20,000,- NOK.

Nå vet du hva du gjør etter at uhellet først er ute. Men jeg vil allikevel dra en moralsk pekefinger og vise til noen ting du bør gjøre for å unngå å havne i denne situasjonen igjen. Det føles kanskje ikke ut som en moralsk pekefinger er noe du orker akkurat nå. Men det er faktisk akkurat det du trenger.

101: Hvordan ikke miste bilnøklene sine

1. Du skal alltid oppbevare dem på samme sted når du kommer inn døra til leiligheten eller huset ditt. ALDRI la dem ligge på kjøkkenbenken, i jakken din eller i sekken du bruker til og fra jobb.

2. Legg garasjenøklene og bilnøklene samme sted.

3. Hvis du ikke allerede har det, så bør du skaffe deg en reservenøkkel.

4. Du er sikkert allerede i gang med denne prosessen. Men jeg vil minne deg på at du må alltid vite hvilke muligheter du har hvis nøklene en dag skulle være borte. Kommer man seg inn i bilen? Hvem skal man ringe? Hvor ligger nærmeste bilverksted? Og så videre…

Det er ikke mer hokus-pokus enn som så. Hvis du vil ha ytterligere tips om biler, så kan vi varmt anbefale Bilduden.no. Det er et nettsted som tar bilpleie på alvor.

Mistet lommeboka, hva gjør jeg?

Mistet lommaboka, hva gjør jeg?

Det er liten tvil om at vi glemmer mange ting og de fleste av oss har helt sikkert opplevd å glemme lommeboka, nøkler eller andre viktige ting. En ting er å stå i butikken og oppdage at du har glemt lommeboka hjemme, men å komme hjem og finne ut at lommeboka ikke er i jakkelommen, det er en helt annen sak.

Forsikringen dekker ikke

Når du oppdager at du har mistet lommeboka, så bør du i første omgang prøve å huske på når du sist hadde den. En ting er om du har glemt den på toget eller i bussen, noe annet er om noen faktisk har stjålet den. Uansett så kan det være lurt å sperre bankkort, slik at andre ikke plutselig begynner å misbruke dem. Hadde du andre verdier i lommeboka, så hjelper det dessverre ikke å ringe til forsikringsselskapet da forsikringer ikke dekker ting du har glemt eller mistet. Derfor er det best å fokusere på hvor du kan ha mistet den og begynne din egen lille undersøkelse.

Undersøkelsen bør begynne med de butikker du eventuelt har besøkt, hittegodskontoret til busselskapet, NSB eller kanskje du har kjørt med taxi. Uansett, så er det en sjanse for at noen har funnet din lommebok og levert den til personalet. Selv om det ikke er noen suksess den første dagen du tar kontakt, så bør du ringe igjen etter et par dager og kanskje etter en uke. Det kan ta tid før lommeboka blir levert inn og du bør derfor følge opp saken et par ganger.

Om du ikke henter lommeboka

Alt som ikke blir hentet på et hittegodskontor, i butikker eller andre steder som oppbevarer ting som har blitt mistet, blir levert til politiet etter tre måneder. En siste sjanse kan derfor være å kontakte politiets hittegodskontor da mye ender opp der. Alle gjenstander blir registrert i en stor database som heter MissingX. Her er det også mulig å søke etter ting du har mistet, men ønsker du lommeboka tilbake, så bør du være aktiv da det er sjeldent noen vil kontakte deg for å fortelle at den har blitt funnet.

Mistet eller glemt noe?

Glemt noe?

Vi har vel alle glemt noe et sted eller noe har falt ut av lommene våre, f.eks. lommeboka med kondomer. Dersom dette blir funnet og levert inn vil våre tapte saker gå under fellesbetegnelsen hittegods og det finnes faktisk en lov som omhandler dette.

Regler for hittegods

Det kan jo være en liten trøst at det faktisk finnes regler som omhandler ting du mister, uansett hvordan dette skjer. Det er derfor ikke noen forskjell på om du glemmer en gjenstand eller du mister den ut av jakkelommen. Reglene har blitt laget nettopp for å unngå at vedkommende som finner det du har mistet, bare kan beholde dette som sin eiendom. Med andre ord har du fortsatt eiendomsretten til det du mister en stund frem i tid.

Loven, eller reglene, sier at om du finner en gjenstand, uansett om det måtte være en lommebok, en telefon, et sett nøkler eller annet, så skal du straks levere det tilbake til eieren. Det er selvsagt ikke alltid enkelt å finne ut hvem som er eieren. Har du funnet en ting på toget, skal du levere den til personalet på toget. Om du har funnet noe på bussen, på kinoen, i en butikk eller lignende skal du levere det til personalet på det aktuelle stedet. Finner du en gjenstand på gaten eller et annet sted utendørs, så er det politiet som skal ha gjenstanden innlevert.

Hva skjer videre med ting som er mistet eller glemt?

Ting som er levert inn til personalet på toget, bussen eller andre steder vil bli oppbevart en stund fremover. Om ingen kommer for å hente gjenstanden, så vil denne bli overlevert til politiet. Det er da politiet sin oppgave å forsøke å finne frem til eieren. Har du derfor mistet telefonen din eller andre mindre og personlige eiendeler, så kan det lønne seg å lete etter dem på politiets hittegodskontor. Men ikke vent for lenge, da alle innleverte gjenstander blir solgt på tvangssalg etter tre måneder.

Det som kommer inn i inntekt blir delt mellom finneren og statskassen, med 1/3 til finneren og 2/3 til staten. Om eieren av gjenstanden melder seg innen et salg, kan han få den mistede eiendelen tilbake mot å betale en finnerlønn til den som fant gjenstanden. Vær oppmerksom på at ting som blir funnet på toget, bussen, i en butikk, på kinoen eller lignende, ikke er omfattet av reglene om finnerlønn.